Vlákninou nazýváme všechny polysacharidy, které nejsou využitelné v trávicím procesu. Za několik posledních desetiletí prošlo naše stravování nejrozsáhlejšími změnami v historii člověka. Místo dříve výhradně užívaných přírodních potravin došlo k prudkému nárůstu potravin technologicky upravených, popř. úplně umělých. Následky na zdraví člověka jsou katastrofální a jednou z hlavních přímých příčin je dramatický pokles vlákniny ve stravě – doporučený denní příjem je 30-40 g, skutečný 10-15 g. Dostatečný příjem vlákniny ve stravě urychluje průchod tráveniny střevním traktem a častější vyprazdňování. Stolice je objemná a zůstává v ní vázáno značné množství vody. Obyvatelé vyspělých zemí s nízkým příjmem vlákniny trpí různě intenzivní, ale prakticky trvalou zácpou, což představuje přímé riziko u nás velmi rozšířené rakoviny tlustého střeva. Vedle preventivních účinků vzniku rakoviny ovlivňuje vláknina příznivě mnoho dalších pochodů v organismu. Pro jejich popis rozdělíme vlákninu podle rozpustnosti ve vodě :
Rozpustná vláknina se skládá z mnoha složek (podrobně), váže značné množství vody, bobtná a vytváří v žaludku rosolovitý (viskózní) roztok, který zpomaluje jeho vyprázdnění – tím snižuje přijímanou energii a omezuje pocit hladu. Dále snižuje hladinu krevního cholesterolu, částečně i glukózy, podporuje činnost střev (včetně vyvázání toxických složek tráveniny). Podstatně podporuje žádoucí fermentace v tlustém střevu. Je obsažena hlavně v ovoci a zelenině – vždy současně s nerozpustnou vlákninou.
Nerozpustnou vlákninu tvoří celulosa a lignin (podrobně). Působí příznivě na zpevňování zubů a prevenci zubního kazu, částečně se podílí na omezení pocitu hladu a snížení hladiny glukózy v krvi. Podstatně snižuje množství přijímané energie a urychluje svým velkým objemem průchod tráveniny střevním traktem. Též částečně vyvazuje toxické složky tráveniny. Je obsažena hlavně v celozrnném pečivu, rýži natural a luštěninách (samozřejmě i v ovoci a zelenině). Mimořádně vhodným zdrojem je lněné semínko (nejlépe mleté), které obsahuje i zcela nezbytnou omega-3 kyselinu alfa linolenovou.
DOPORUČENÍ : Základem je konzumace zeleniny (ovoce) v každém jídle. Denně též zkonzumujte 2-3 lžíce lněného semínka. Buď přímo, nebo v mleté podobě přidaného do nejrůznějších pokrmů. Pro příznivé účinky vlákniny je naprosto nezbytné dodržovat pitný režim. Pokud tato doporučení nemůžete nebo nechcete dodržovat, lze použít vlákninu ve speciálních výživových doplňcích – buď ve formě chuťově neutrálního prášku k nasypání do jakéhokoli jídla, nebo ve formě žvýkací (vhodné zejména pro děti).