Bílkoviny (proteiny) jsou nejvýznamnější složkou výživy, protože představují základní složku veškeré živé hmoty. Jsou složeny z 20 druhů aminokyselin, vzájemně vázaných v mimořádně velkém množství a počtu vzájemných kombinací (podrobně). Z těchto 20 druhů musí být 8 (tzv. esenciálních) přijato potravou, tj. v bílkovinách, ze kterých budou během trávicího procesu štěpením získány a použity k výstavbě vlastních bílkovin. Chybí-li kterákoli z nich, zastaví se životně důležitá syntéza bílkovin organismu. Živočišné bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny, u rostlinných je třeba je kombinovat – např. obiloviny mají málo lysinu, v luštěninách je nedostatek methioninu. Živočišné bílkoviny z bio zdrojů jsou nejlepší volbou i z hlediska stravitelnosti, protože rostlinné zdroje bílkovin obsahují většinou značná množství antinutrientů. Kritické nedostatky v příjmu bílkovin (esenciálních aminokyselin) se u nás prakticky nevyskytují, byly pozorovány pouze při neodborně sestavených dietách, velmi opatrní musí být také vegani.
Vhodný denní příjem bílkovin je mezi 1,5 – 2,0 g na 1 kg ideální tělesné hmotnosti, přičemž horní hranice je vhodná pro děti a dospívající, kojící ženy a sportovce.
DOPORUČENÍ : Různá doporučení jíst jen bílá masa (např.kuřecí) nebo maso nejíst vůbec jsou nesmyslná a způsobí více výživových komplikací než užitku. Kuřecí maso používejte výhradně v kvalitě BIO (nebo jej nahrazujte krůtím). Zcela vynechte uzeniny a dbejte na to, aby zejména tučnější masa byla výhradně v bio kvalitě. Tuk nevadí u ryb (viz následující kap. Tuky), jejichž zvýšená spotřeba je velmi žádoucí (nejlépe 4 x týdně). Nezapomeňte na důležitost příjmu bílkovin z vajec. Potřebnou dávku bílkovin musí tělo dostat každý den, nelze je ukládat do zásoby. Při pochybnostech o dostatečném příjmu bílkovin u vegetariánů a veganů může být vhodným doplňkem stravy koncentrát kvalitních rostlinných bílkovin (chuťově neutrální prášek lze přidat do jakéhokoli jídla).