Složky výživy - Potraviny

Protože prakticky doslova platí staré známé JSME TO CO JÍME, pokusíme se v této rozsáhlé kapitole poskytnout co nepraktičtější doporučení pro zlepšení vašeho stravování a tím automaticky i zdravotního stavu. Zájemce o podrobnější informace se pokusíme uspokojit na mnohá místa zařazenými odkazy (podrobně) – tyto stránky jsou přístupné po zaregistrování.

Téměř veškerá stravovací doporučení jsou postavena na dnes už beznadějně zastaralé koncepci o tzv. trojpoměru základních druhů živin a to nejčastěji v hodnotách : 20% denního energetického příjmu z bílkovin, 30% z tuků a 50% ze sacharidů. Protože tuky mají více než dvojnásobnou energetickou hodnotu (38kJ/g) proti bílkovinám a sacharidům (17kJ/g) vypadá tento poměr vyjádřený v hmotnostech : 24 : 16 : 60. Pro běžný denní příjem průměrného člověka s fyzicky nenáročným zaměstnáním cca. 2.200 kcal (asi 9.200 kJ) to znamená sníst denně cca. 270g sacharidů !! Současné poznatky ale ukazují, že denní konzumace větší než 150g sacharidů vede neodvratně k postupnému tloustnutí a je to jeden z hlavních důvodů současné epidemie cukrovky 2.typu, obezity a další závažných zdravotních komplikací souhrnně označovaných jako metabolický syndrom.

Mimo bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a minerálů existuje rozsáhlá a velmi různorodá skupina látek významně ovlivňující zdravotní stav člověka. O důležitosti nejvýznamnějších z nich není pochyb (např. vláknina, probiotika, antioxidanty, …), mnoho dalších je předmětem výzkumu. Vyhneme se nesmyslným snahám o jejich zařazování a vymýšlení názvů – funkční potraviny, nutriceutika, popř. fytochemikálie a potraviny určené pro zvláštní výživu – a raději se budeme snažit o stručný popis a hlavně poskytnutí co nepraktičtější doporučení pro zlepšení Vašeho stravování a tím automaticky i zdravotního stavu.