Vláknina

Vlákninou nazýváme všechny polysacharidy, které nejsou využitelné v trávicím procesu. Za několik posledních desetiletí prošlo naše stravování nejrozsáhlejšími změnami v historii člověka. Místo dříve výhradně užívaných přírodních potravin došlo k prudkému nárůstu potravin technologicky upravených, popř. úplně umělých. Následky na zdraví člověka jsou katastrofální a jednou z hlavních přímých příčin je dramatický pokles vlákniny ve stravě – doporučený denní příjem je 30-40 g, skutečný 10-15 g. Dostatečný příjem vlákniny ve stravě urychluje průchod tráveniny střevním traktem a častější vyprazdňování. Stolice je objemná a zůstává v ní vázáno značné množství vody. Obyvatelé vyspělých zemí s nízkým příjmem vlákniny trpí různě intenzivní, ale prakticky trvalou zácpou, což představuje přímé riziko u nás velmi rozšířené rakoviny tlustého střeva. Vedle preventivních účinků vzniku rakoviny ovlivňuje vláknina příznivě mnoho dalších pochodů v organismu. Pro jejich popis rozdělíme vlákninu podle rozpustnosti ve vodě :

Rozpustná vláknina se skládá z mnoha složek (podrobně), váže značné množství vody, bobtná a vytváří v žaludku rosolovitý (viskózní) roztok, který zpomaluje jeho vyprázdnění – tím snižuje přijímanou energii a omezuje pocit hladu. Dále snižuje hladinu krevního cholesterolu, částečně i glukózy, podporuje činnost střev (včetně vyvázání toxických složek tráveniny). Podstatně podporuje žádoucí fermentace v tlustém střevu. Je obsažena hlavně v ovoci a zelenině a v celozrnných obilovinách – vždy současně s nerozpustnou vlákninou.

Nerozpustnou vlákninu tvoří celulosa a lignin (podrobně). Působí příznivě na zpevňování zubů a prevenci zubního kazu, částečně se podílí na omezení pocitu hladu a snížení hladiny glukózy v krvi. Podstatně snižuje množství přijímané energie a urychluje svým velkým objemem průchod tráveniny střevním traktem. Též částečně vyvazuje toxické složky tráveniny. Je obsažena hlavně v celozrnném pečivu, rýži natural a luštěninách (samozřejmě i v ovoci a zelenině). Mimořádně vhodným zdrojem je lněné semínko (nejlépe mleté), které obsahuje i zcela nezbytnou omega-3 kyselinu alfa linolenovou.

DOPORUČENÍ : Základem je náhrada bílé mouky a rýže celozrnnými produkty a konzumace pěti porcí ovoce/zeleniny denně. Denně též zkonzumujte 2-3 lžíce lněného semínka. Buď přímo, nebo v mleté podobě přidaného do nejrůznějších pokrmů, např. probiotických jogurtů. Pro příznivé účinky vlákniny je naprosto nezbytné dodržovat pitný režim. Pokud tato doporučení nemůžete nebo nechcete dodržovat lze použít vlákninu ve speciálních výživových doplňcích – buď ve formě chuťově neutrálního prášku k nasypání do jakéhokoli jídla, nebo ve formě žvýkací (vhodné zejména pro děti).

Normální je být zdravý a cítit se plný síly v každém věku. Pokud k tomu máte současné době daleko, nevzdávejte se.

Tyto stránky Vám nabídnou řešení v každém případě.