Antioxidanty

Dle soudobých znalostí nádorových, srdečně cévních a zánětlivých chorob a procesů stárnutí jsou tyto a mnohé další děje v organismu negativně ovlivňovány reaktivními sloučeninami kyslíku – tzv. volnými radikály. Buňky organismu mají na obranu proti poškození volnými radikály antioxidační mechanismy, jejichž hlavními součástmi jsou vitaminy E a C (dále tripeptid glutathion a enzym superoxiddismutasa). Tyto vitamíny spolu s dalšími látkami převádějí volné radikály na neaktivní (nebo méně aktivní) složky a jsou proto označovány jako antioxidanty. Jejich dostatek zabraňuje tzv.oxidačnímu stresu organismu, který způsobuje závažná zdravotní poškození. Účinnost přírodních antioxidantů z ovoce, zeleniny, čaje a celozrnných obilovin je výrazně vyšší, než čistých látek podávaných ve formě málo kvalitních a levnějších doplňků (např. tablet). Navíc bylo zjištěno, že při vysokém a dlouhodobém pravidelném příjmu některých antioxidantů v čistém stavu dochází ke zvratu a antioxidační účinky se mění na prooxidační, tedy na pravý opak !! To bylo prokázáno u beta-karotenu, vitaminu E, vitaminu C a některých flavonoidů. Pouze u doplňků nejvyšší kvalitativní kategorie, které jsou získávány výhradně koncentrací přírodních surovin, tato nebezpečí nehrozí.

Antioxidanty se dělí (podobně jako vitaminy) podle rozpustnosti v tucích nebo ve vodě. Mezi rozpustné v tucích patří vitamin E a karotenoidy (spolu s vitaminem A), rozpustné ve vodě jsou pak zastoupeny vitaminem C a některými rostlinnými fenoly. Mezi antioxidanty se zařazují i některé sloučeniny selenu.

Karotenoidy – velká skupina (stovky látek), které živočichové nedokáží syntetizovat, musí být přijaty potravou. Nejznámější skupinou karotenoidů jsou karoteny, z nichž nejvýznamnější je beta-karoten, ze kterého vzniká v organismu vitamin A. Je obsažen prakticky ve všech druzích zeleniny a ovoce, nejvíce v mrkvi, špenátu a červené paprice. Nejúčinnějším antioxidantem z karotenoidů je lykopen, významně obsažený v rajčatech a vodním melounu.

Fenolické antioxidanty – chemicky různorodá a pestrá skupina látek. Patří sem flavonoidy (kvercetin a kemperol) – v mimořádném množství vyskytují v jablkách, cibuli, čaji, kapustě a brokolici, flavonoid rutin má kromě antioxidačních účinků významný účinek na pružnost a propustnost krevních kapilár – je obsažen hlavně v pohance a šípkách. Je proto zásadní součástí skutečně účinné léčby a prevence křečových žil.

Další skupinou jsou katechiny – zde je nejvýznamnějším zdrojem zelený čaj, méně kakao a ovoce.

Důležitou skupinou rostlinných fenolů jsou fytoestrogeny (viz další kap.), zde mezi antioxidanty má své důležité místo (též fytoestrogen) resveratrol. Je to chemicky trojsytný fenol odvozený od stilbenu. Jeho silné antioxidační účinky jsou zřejmě vysvětlením tzv. francouzského paradoxu – přes vysokou spotřebu živočišných tuků je u francouzů nižší úmrtnost na srdečně cévní choroby než v jiných zemích. Je v menší míře obsažen v některých zeleninách (červené zelí, kapusta, brokolice, červená řepa, mrkev), ale nejsnadnější příjem resveratrolu je z červeného vína.

DOPORUČENÍ : Základem je zde již mnohokrát opakované zásadní doporučení : pět porcí ovoce/zeleniny denně a to v pestrém sortimentu. Při nedodržení minima pěti porcí ovoce a zeleniny denně, nebo jejich malé pestrosti, je velmi vhodné používání doplňků ve formě čistě přírodního koncentrátu. Denně pijte zelený čaj (několik šálků) a 1-2 decilitry suchého červeného vína. Konzumujte co nejvíce výrobků, které obsahují pohanku. Doplňky antioxidantů beta-karotenu a vitaminu C mají význam zejména v době oslabení organismu (např.nachlazení, chřipky, ..), ale musí být opravdu kvalitní – ne levné chemikálie. Velmi vhodné je denní užívání doplňku lecitinu s vitaminem E. Zde zmiňované doplňky jsou v odpovídající kvalitě k objednání po registraci na mé osobní stránce u největšího světového výrobce vitamínů a doplňků stravy.

Normální je být zdravý a cítit se plný síly v každém věku. Pokud k tomu máte současné době daleko, nevzdávejte se.

Tyto stránky Vám nabídnou řešení v každém případě.