Řepkový olej – prolobbované svinstvo

V případě řepkového oleje je takto expresivní označení zcela na místě. Drzost a bezohlednost řepkové lobby velkých pěstitelů (český „Řepkofert“ je v tomto případě jen malou rybou) podporovaných dokonce ministerstvy zemědělství a dalšími státními orgány totiž přesáhla všechny meze v obelhávání občanů. Zdůrazňují zdravé složení jeho mastných kyselin a skutečnost, že díky 50 letému šlechtitelskému úsilí se podařilo podstatně snížit obsah jedovaté kyseliny erukové. A co čem naopak takticky mlčí ?

Řepkový olej se vyrábí chemickou rafinací podobně jako např. margaríny. To jest používáním vysokých teplot a tlaků, které vedou k oxidaci nenasycených mastných kyselin a vzniku nebezpečných volných radikálů. Dále je nutné řepkový olej deodorizovat, protože velmi nelibě páchne. V těchto „potravinářských“ procesech se používají rozpouštědla na bázi hexanu (používá se při výrobě benzínů) a další chemikálie. Výsledkem je mimo jiné množství zdraví škodlivých trans-tuků – překročení povolených 0,2% hmotnostního podílu bývá ve skutečnosti 10 a vícenásobné. Pamatujte na to, až uvidíte tuto „zdravou potravinu“ v reklamě a v obchodě.

> Tip dne > Řepkový olej – prolobbované svinstvo

Normální je být zdravý a cítit se plný síly v každém věku. Pokud k tomu máte současné době daleko, nevzdávejte se.

Tyto stránky Vám nabídnou řešení v každém případě.