Není vláknina jako vláknina

Doporučení „vláknina je zásadní součást zdravé výživy“ na nás útočí všech stran. V principu je správné, ale často je v praktických radách zužováno na celozrnné potraviny a zeleninu. Vláknina je ale dvojího druhu – rozpustná a nerozpustná. A právě nerozpustná vláknina obsažená zejména v celozrnných produktech, způsobuje u mnoha lidí nepříjemné zažívací problémy.

Mnohem důležitější je však vláknina rozpustná, která v trávícím traktu fermentuje a je zdrojem výživy pro velmi důležitou střevní mikroflóru, je tedy „prebiotikem“. Jejího vydatnými zdroji jsou zejména některé druhy ovoce a zeleniny (jablka, banány, mrkev, brokolice, kořenová zelenina). V mnoha dalších potravinách (např.luštěninách, obilovinách,..) je obsažena také, ale zde už je doprovázena velkým množstvím vlákniny nerozpustné.

> Tip dne > Není vláknina jako vláknina

Normální je být zdravý a cítit se plný síly v každém věku. Pokud k tomu máte současné době daleko, nevzdávejte se.

Tyto stránky Vám nabídnou řešení v každém případě.