Akrylamid – další riziko sacharidů

Neurotoxický a rakovinotvorný akrylamid, který obecně vzniká zahříváním sacharidů, tj. při smažení, pečení, pražení potravin bohatých na škrob, jako jsou například brambůrky, hranolky, pečené (francouzské) brambory, cereálie, kůrky pečiva, slané tyčinky, keksy, knäckebrot nebo i pražená káva. Už v roce 2010 byl zařazen Evropskou agenturou pro chemické látky na seznam látek „vzbuzujících mimořádné obavy“ a všechny další výzkumy potvrzují, že akrylamid je skutečně pro lidské zdraví velmi nebezpečný.

Pro člověka je zdraví ohrožující dávka (dle Evropské agentury pro bezpečnost potravin) 16 ug/kg tělesné hmotnosti/den. Bramborové lupínky obsahují 980 µg AA/kg, hranolky minimálně 410 µg AA/kg a pečený chléb 160 µg AA/kg potraviny. Populárním brambůrkám a hranolkům byste se určitě měli vyhnout zcela a ostatní sacharidy podstatně omezit – jsou problematickou složkou výživy i bez nebezpečného akrylamidu. Ještě jedna poznámka : ani hranolky připravené „na sucho“ v troubě nejsou žádným řešením. Neobsahují sice přepálené tuky, ale akrylamid určitě.

> Tip dne > Akrylamid – další riziko sacharidů

Normální je být zdravý a cítit se plný síly v každém věku. Pokud k tomu máte současné době daleko, nevzdávejte se.

Tyto stránky Vám nabídnou řešení v každém případě.